Луфарь чорноморський, свіжоморожений

- В наявності
- Оптом і в роздріб
400 ₴/кг
Показати оптові ціни- +380 (68) 826-88-89Kyivstar
Стайна риба, що зазвичай мешкає біля поверхні. Подорожують великими стаями, іноді по кілька тисяч особин. Здійснюють великі сезонні міграції. Стая тримається зазвичай у відкритому морі, у товщі води на глибинах до 200 метрів. У прибережних водах з'являється в теплу пору року, іноді заходячи в лимани та гирла рік.
Активний хижак швидко пересувається й атакує. Жертву переслідує цілеспрямовано та активно, часто вистрибуючи з води.
Стрімко вриваються в ряд дрібної риби, розбивають її на окремі групи, зазначають жертви та переслідують, поки не наблизяться на відстань приблизно 30 сантиметрів. Вийшовши на дистанцію броска луфарь, опускає щелепу, підіймає голову, роздуває зябра та хапає здобич. Поїдає рибу з такою швидкістю, що фіксує її лише знімання зі швидкістю 32 кадри за секунду. Закінчивши полювання, луфарі швидко збираються назад у стаю.
Полюють на дрібну та середню рибу (анчоуси, оселедець, сардина, ставрида, скумбрія, хамса, шпроти та т. д.), ракоподібних, головоногих молюсків.
Цінується високо. М'ясо щільної консистенції, дуже смачне. Містить 1-3 % жиру, до 21 % білка. Місця промислу — у Західній Атлантиці, Середземномор'я, біля берегів Африки, Австралії, Бразилії та Венесуели.
Застосування в кулінарії
Як і багато інших видів риб, луфаря найчастіше запікають або смажать. Однак у всіх країнах до цього підходять по-своєму. Наприклад, у Туреччині досі можна спробувати рибу, запечену на черепиці. Цьому рецепту вже багато століть, а придуманий він був майстерними-ліжниками. Рано вранці майстри купували свіжу рибу, укладали тушки на глиняну черепицю та запікали в печі для випалювання нехитрий обід.
У Криму також віддають шану луфарю. Одна з найцікавіших страв із цієї риби описує Купрін. Для шкары, вельми коханої в цих місцях страви, не потрібно великої чи добірної риби. Перекладені луком і пряними травами дрібні рибки запікаються, розповсюджуючи навкруги приємний аромат.
В Україні гурманам обов'язково запропонують «луфаря по-київськи» із рубаного філе, приправленого вершковим маслом. Фарш із луфаря дійсно виходить чудовий, тому його часто використовують як начинку для рибних пирогів, рулетів і навіть пельменів.
- Ціна: 400 ₴/кг